• slider01
  Alleen het beste voor uw hond!
 • slider02
  In hoogte verstelbare bad en trimtafel.
 • slider03
  Modern en ergonomisch ingerichte trimsalon.
 • slider04
  Hygiëne staat voorop.
 • slider05
  Hondenregels.

Vachtsoorten

Vachtsoorten met bijbehorende technieken en hoe vaak trimmen.

Kroeshaar, 4 tot 8 x per jaar:

Bijvoorbeeld Poedel, Doodle of Lagotto Romagnolo. Een alleen uit onderwol bestaande vacht, die weliswaar wel verhaart maar zeker geen rui kent. De vacht heeft een lange groeicyclus en kan daardoor erg lang worden. Kroeshaar kan naar behoefte ingekort worden, middels scheren of knippen. Kroeshaar is de enige vachtsoort, waarin geknipt of geschoren mag worden zonder dat dit schadelijke gevolgen kan hebben voor vacht of huid.

Scheren: Voor het scheren wordt een tondeuse met verwisselbare scheerkoppen gebruikt. Zo kan ik kiezen uit verschillende scheerlengtes om de vacht op de gewenste lengte te brengen.

Knippen. Het haar wordt met een rechte schaar in model gebracht en ingekort tot de gewenste lengte is bereikt.

Langhaar met veel onderwol, 4 tot 8 x per jaar:

Bijvoorbeeld Shih Tzu's en Maltezers. Deze vacht moet met grote regelmaat geborsteld worden om klitten te voorkomen. Omdat veel eigenaren moeite hebben om deze vacht goed te onderhouden is groot onderhoud vaak gewenst. Hoewel het niet noodzakelijk is om de vacht in te korten, willen veel eigenaren vaak wel een hond met een wat kortere vacht en deze mag dan ook wel met de schaar wat bijgewerkt worden.

Effileren/Inkorten: Met een effileerschaar (uitdunschaar) wordt de lengte van de vacht ingekort tot de gewenste lengte om een natuurlijker resultaat te krijgen.

Langhaar met weinig onderwol, 4 tot 6 x per jaar:

Bijvoorbeeld Golden Retriever, Spaniels en Setters. Dit vachttype kent de zogenaamde mozaïekverharing. Doordat er altijd wel dode haren in de vacht zitten, kan de vacht iedere 2 à 3 maanden een wat uitgebreidere trimbeurt ondergaan. De technieken, die dan toegepast worden, zijn plukken en effileren. Eerst wordt de vacht zoveel mogelijk in model geplukt. De delen van de vacht, die niet geplukt kunnen worden, worden geëffileerd. De gedeeltes van de vacht, die lang blijven, zoals op de oren en de vlaggen aan de poten, moeten goed uit de klit gehouden worden en worden met de trimbeurt iets ingekort.

Effileren/Uitdunnen: Met een effileerschaar (uitdunschaar) wordt de vacht uitgedund om een zo glad mogelijk resultaat te bereiken zonder dat de vacht echt ingekort wordt.

Ruwhaar, 2 tot 4 x per jaar:

Bijvoorbeeld Cairn Terrier, Airedale Terriër, Ruwhaar Teckel. Dit vachttype kent een duidelijke rui, waarbij niet de ondervacht maar de dekharen in een keer verharen. Doordat de dekharen in vrij diepe haarzakjes zitten, vallen ze niet vanzelf uit maar blijven los in de huid zitten. Middels het plukken met de hand worden deze haren verwijderd. Dit plukken kan iedere 6 maanden plaats vinden, waarbij de totale dode bovenvacht weggetrimd wordt. Alleen de onderwol blijft dan over. De bovenvacht kan ook in meerdere laagjes opgedeeld worden. Hierbij wordt tijdens de trimbeurt de langste laag, die dan 6 maanden oud is, weggehaald. De jongere en dus kortere lagen dekhaar blijven zitten, de hond blijft beter in model. De hond heeft dan een “stripvacht” en deze wordt dan om de 3 maanden onderhouden.

Plukken: Kleine plukjes haar worden tussen duim en wijsvinger geklemd en met de haargroeirichting mee uit de huid geplukt. Ondertussen wordt met de ander hand de huid in tegenovergestelde richting strak gehouden. Deze techniek is alleen toe te passen op haar dat los in de haarzakjes zit, dus als de vacht plukrijp is zodat deze gemakkelijk en pijnloos te verwijderen zijn. Heeft u twijfels of uw hond al plukrijp is, kom dan gerust even langs zodat ik dit voor u kan controleren.

Stokhaar, 2 tot 4 x per jaar:

Binnen het stokhaar onderscheiden we:

-Kort stokhaar = het dekhaar is kort (Rottweiler, Labrador Retriever)
-Lang stokhaar = het dekhaar is lang (Keeshonden, Poolhonden)

Dit is een dubbele vacht, een vacht die bestaat uit een ondervacht van zacht wollig haar met daaroverheen de dekharen. In het voorjaar verhaart de hond de hele laag onderwol (rui), zodat de zomervacht dunner is dan de wintervacht. In het najaar zal de vacht nog een keer in de rui gaan, waarna zich een lekkere dikke wintervacht ontwikkelt. Dit ruien wordt in gang gezet door de verandering van temperatuur en daglengte. Het dekhaar verhaart meer over het jaar verspreid. Bij honden die het hele jaar door buiten leven, zien we vaak duidelijker dat de gehele vacht in een paar weken los laat en word vervangen. Door het binnen houden van onze honden is het natuurlijke proces onder invloed van temperatuur verstoort geraakt, doordat de binnentemperatuur veel gelijkmatiger is. Hierdoor ruien onze honden vaak het hele jaar door.

Tijdens de rui is het voor de hond en de vacht fijn als het van de losse dode haren verholpen wordt. Alleen de haren die los zitten worden met behulp van kammen en borstelen eruit gehaald. Een goede wasbeurt kan de hond helpen om sneller door de rui heen te komen. Daarom is het verstandig om minimaal 2 keer per jaar met een stokharige hond de trimsalon te bezoeken. Zo komt de hond sneller zijn ruiperiode door en wordt hij op een vakkundige manier van de dode vacht ontdaan. Het is belangrijk om na zo’n trimbeurt de vacht minimaal 6 weken met rust te laten. Er komt een nieuwe laag onderwol die de tijd moet krijgen om te groeien. Wanneer de hond in goede conditie is en geen verhaar problemen heeft, zal de vacht ook niet gaan klitten wanneer hij niet in de rui is.

Ik gebruik de was-blaasmethode.

Was-blaasmethode: Uw hond wordt tijdens de behandeling eerst uitgebreid gewassen. Als wolharen aan vervanging toe zijn, is hun mantel niet meer gaaf, schubben staan open of zijn afgebroken. Daardoor zuigen ze water op tijdens wasbeurten. De jongere, gavere exemplaren nemen geen water op. Door een speciale shampoo te gebruiken, verdwijnt het vuil en vet van de haren. De beschadigde haar zuigt zich vervolgens door ‘lekkage’ vol en wordt zwaar. Een massage ontspant de huid en zorgt dat de losse haren op een zachte manier goed loskomen. Door vervolgens te blazen met een krachtige luchtstroom worden deze haren op een hele haar- en huidvriendelijke manier uit de vacht verwijderd. U zult verstelt staan van de hoeveelheid onderwol, die loskomt bij deze behandeling! Soms kan een tweede wasbeurt nodig zijn.

Kort-/gladhaar, 2 tot 4 x per jaar:

Bestaat voornamelijk uit kort dekhaar. Onderwol is niet of nauwelijks aanwezig. Er is bij deze vachtsoort dus geen sprake van rui, maar de hond verhaart het hele jaar door. Bijvoorbeeld: Dobermann, Boxer, Cane corso.

Trimtechnieken

Voor bijna iedere hond is een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Wat houdt trimmen nu eigenlijk in?

Lees meer...

Vachtsoorten

Welke vachtsoort heeft mijn hond en hoe vaak moet deze getrimd worden?

Lees meer...

Weetjes

Wat voor een kapsel in de zomer en in de winter? Kan een kortharige hond ook naar een trimsalon? Anaalklieren uitknijpen? Mijn hond borstelen, waarom?

Lees meer...

Eerste puppy bezoek

Uw eerste  bezoek met uw puppy in de salon is een spannende ervaring, wat moet u weten?

Lees meer...

Belangrijke aanwijzingen

Wat u moet weten bij een bezoek aan de trimsalon.

Lees meer...

Prijslijst

Wat kost een bezoek aan onze trimsalon? Dit hangt af van de grootte van de hond en de vachtconditie.

Lees meer...

©2018 Hondentrimsalon Styling4dogs